Είναι γνωστό ότι η Τουρκία έχει μια παράδοση στα παζάρια. Πέραν από πολιτικές, πολιτικούς και προθέσεις, πάντα η γείτονος σκέφτεται με το βλέμμα στο μέλλον (της), προγραμματίζοντας δεκαετίες μπροστά. Αντιθέτως, η Ελλάδα τα τελευταία 5 χρόνια, με μνήμη χρυσόψαρου και πολιτικές αυταπάτες ( ή προσωπικές οπτασίες που λέει και το γνωστό τραγούδι) οδεύει σε μια πολιτική για το τώρα, συνθλίβοντας το εθνικά αποδεκτό με τον πολιτικά καιροσκοπικό και ιδεολογικά εμμονικό εξυπηρετώντας και «μια λίστα εντολών» τρίτων που προωθούν τα δικά τους συμφέροντα. Και αυτοί καλά κάνουν, εμείς;

Η πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού μπορεί να ήταν επιτυχημένη: για εκείνον, τους εντολείς του εκτός Ελλάδας και τους πολιτικούς του στόχους. Η επίσκεψη ήταν σίγουρα αποτυχημένη αναφορικά με τους εθνικούς στόχους. Όχι δεν είναι κακό να στήνεις γέφυρα και να έχεις ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας. Το αντίθετο. Αλλά, αν τα θυσιάζεις όλα, και επιτρέπεις πάντα να είσαι αυτός που «τρώει χαστούκια» και γυρνάς πάντα και το άλλο μάγουλο, τότε αυτό δεν είναι στρατηγική αλλά συνείδηση ήττας με έμφαση την προσωπική προβολή.

Στην Πειραιώς σχολιάζουν ότι σκοπός του Πρωθυπουργού ήταν να διασφαλίσει -με υψηλό αντιστάθμισμα από ελληνικής πλευράς- μια περίοδο εκτόνωσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενόψει των επερχόμενων εκλογών στην Ελλάδα.

Όμως, η κακή προετοιμασία από ελληνικής πλευράς έγκειται, σύμφωνα με πηγές της ΝΔ, στο γεγονός ότι πριν ακόμα αυτή η επίσκεψη ξεκινήσει, η τουρκική πλευρά φρόντισε με δηλώσεις και ενέργειες να καθορίσει εκείνη το πλαίσιο της συνάντησης. Από την Πειραιώς αναφέρονται:

-στις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από την Τουρκία την προηγούμενη της επίσκεψης Τσίπρα,

-τις δηλώσεις της τουρκικής Προεδρίας για θέματα «τουρκικής μειονότητας στη Θράκη»,

-την επικήρυξη των 8 στρατιωτικών λίγο πριν μπει στο αεροπλάνο ο έλληνας Πρωθυπουργός ενώ την ίδια ημέρα

-η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX που δεσμεύει περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτιοδυτικά του Καστελόριζου για άσκηση με χρήση πυρών, στα πλαίσια της άσκησης Γαλάζια Πατρίδα.

Συγχρόνως, ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξουν νέα πρόσθετα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Το ζήτημα δεν είναι να συμφωνηθούν πρόσθετα μέτρα, αλλά να εφαρμοσθούν πλήρως από την Τουρκία τα ήδη υπάρχοντα που διαμορφώνουν μια στέρεη βάση για οικοδόμηση εμπιστοσύνης.

Αλήθεια, έχει αποδεχτεί κ. Τσίπρας ότι θα υπάρξει πεδίο συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά σε ότι αφορά τα ενεργειακά θέματα; Πώς μπορεί αυτό να γίνει όταν είναι η ίδια η Τουρκία που έχει αυτοαποκλεισθεί από τις ενεργειακές εξελίξεις και εφαρμόζει πολιτική διαρκούς έντασης καθώς δεν αναγνωρίζει τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας(UNCLOS), και δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και τα δικαιώματα της που απορρέουν από την UNCLOS, όπως η οριοθέτηση Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής  Ζώνης.

Ο κ. Τσίπρας φάνηκε να συναινεί στην τουρκική επιδίωξη να υπάρξει αναθεώρησή της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, κάτι στο οποίο αντιδρούν πολλά κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άποψη της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι στη νέα Τελωνειακή Ένωση ΕΕ-Τουρκίας, θα πρέπει να εξετασθεί σοβαρά το ενδεχόμενο να ενταχθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και προαπαιτουμένα, δηλαδή να υπάρχουν  στοιχεία νέας “αιρεσιμότητας” (conditionality). Και αυτό γιατί η υπάρχουσα αιρεσιμότητα στην ενταξιακή διαδικασία δεν παράγει αποτελέσματα, καθώς η διαδικασία έχει παγώσει.

Προβληματισμό προκαλεί η πρόθεση συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας, που αφορά και σε ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών, δεδομένου ότι ο ισχύον στην Τουρκία αντιτρομοκρατικός νόμος αντιμετωπίζεται αρνητικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς θέτει σε αμφισβήτηση ή έρχεται σε ευθεία αντίθεση με θεμελιώσεις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

Ας μην ξεχνάμε, τέλος,  ότι το ζήτημα της Χάλκης δεν πρέπει να τίθεται ως διμερές ζήτημα ελληνοτουρκικών σχέσεων, πόσο μάλλον αυτό να γίνεται σε βάση αμοιβαιότητας σχετιζόμενο με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη. Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τα κράτη δε τίθεται σε βάση αμοιβαιότητας. Η επαναλειτουργία της Σχολής αποτελεί υποχρέωση της Τουρκίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Διεθνούς Κοινότητας. Πέραν αυτού, είναι απαράδεκτη οποιαδήποτε, έστω και έμμεση προσπάθεια, εξίσωσης του Οικουμενικού Πατριάρχη με τους μουφτήδες στη Θράκη.

Τα εθνικά θέματα δεν αντέχουν ερασιτεχνισμούς, παζάρια και προσωπικές επιδιώξεις. Αν δεν το έχουν καταλάβει ακόμα καλύτερα να πάψουν να παίζουν την χώρα στα ζάρια του μικροπολιτικού τους παιχνιδιού.