Η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας ανά τους αιώνες αποτέλεσε και αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και ισχύος. Ιστορικά η Ελλάδα παίζει δημιουργικό ρόλο στις διεθνείς σχέσεις μέσω του σταθερού δόγματος συνεργασίας, του σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο και της προώθησης της ειρήνης.

Ζούμε σε δύσκολους καιρούς που το τυχαίο μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα.

Ως μέλος της ΕΕ παίζουμε ιδιαίτερο ρόλο στις εξελίξεις. Αποτελούμε πυλώνα σταθερότητας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Είμαστε σημαντικοί παίκτες στην Μεσόγειο. Είμαστε πρωταγωνιστές στο ΝΑΤΟ.

Ο Ελληνισμός της Διασποράς αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα δράσης και ευθύνης της εξωτερικής μας πολιτικής. Με την παρουσία του, το έργο του και την προκοπή του προωθεί την εικόνα της Ελλάδας.

Είμαστε υποχρεωμένοι από την Ιστορία μας να συνεισφέρουμε θετικά στις διεθνείς εξελίξεις. Είμαστε υποχρεωμένοι να διαφυλάττουμε τα εθνικά δίκαια με σθένος και πίστη στο Διεθνές Δίκαιο.

Η Ελλάδα οφείλει μέσα από μία πραγματιστική, ρεαλιστική και μελετημένη εξωτερική πολιτική να αποτελεί τον σταθερό ιστορικό παίκτη στην Ευρώπη και τον κόσμο με άξονες τα Εθνικά Δίκαια, τους Απόδημους και τα ιστορικά μας δεδομένα.

Απαιτείται ένας διακομματικός και σταθερός σχεδιασμός της εθνικής εξωτερικής πολιτικής που δεν θα ανατρέπεται κατά το δοκούν και δεν θα χειραγωγείται από σκοπιμότητες και κομματικές ιδεοληψίες. Απαιτείται όραμα για την θέση της Ελλάδας στον Κόσμο.